Drygt två veckor, ett placeringstest, en intervju, många lektioner, en hot-pot, två hjärnor, en mage och flera flaskor vatten och mjölk-te sedan första inlägget från Tianjin. Förra måndagsförmiddagen hade vi vårt placeringstest. På eftermiddagen fick vi reda på vilken klass vi skulle vara i (eller i alla fall testa under första veckan) och lite annan information. På tisdagen började vi med lektionerna. Bra lärare! På de lektioner vi haft hittills är lektionerna inte speciellt annorlunda mot vad jag är van vid hemifrån. Ja, det är väl en stor skillnad, lektionerna är på kinesiska... Lärarna kan en del engelska, så ibland översätter de något ord, men annars hålls hela lektionerna på kinesiska. Det kan vara lite svårt att hänga med, men jag tror att när man väl vant sig kommer det ge jättemycket. Förra fredagen hade vi en ”intervju” med några lärare. De kollade hur det kändes i den klassen man testat under veckan. Om det kändes som rätt nivå eller om det var för lätt eller för svårt. Det slutade med att både Josefine och jag är kvar i samma klass som innan. Vi har ett bra schema, tio lektioner i veckan, 1-3 per dag och sovmorgon till 9.50 två dagar i veckan är inte helt fel. Så att vi slutar tjugo i fem två dagar i veckan gör inte så mycket. Förra fredagskvällen var Josefine och jag ute och åt med två kineser och tre koreaner. På tunnelbanan på vägen in till centrum var det många som tittade på oss. Kanske berodde det på att vi var sju personer som skiftade mellan fyra olika språk lite hit och dit. (Kinesiska, engelska, koreanska och svenska.) Jag ska erkänna att det blev lite snurrigt, ibland pratade jag på engelska när det skulle vara kinesiska eller tvärtom, och det blev även något ord på svenska istället för engelska någon gång. Jag fick till några ord på koreanska också, med mycket hjälp. Tyvärr har jag redan glömt dem, men med tanke på hur många koreaner det går på den här skolan så lär jag ju lära mig dem plus några till under min tid här. Vi åt Hot-Pot på en restaurang som är väldigt berömd i Tianjin och även i Kina. (När vi gick satt det flera grupper med människor utanför och väntade på att få ett bord.) Hot Pot är när man du på/i bordet har en eller två grytor med kokande typ buljong som du doppar maten i. Har man två grytor är det ofta en stark/kryddig och en inte så stark. Våra kinesiska vänner beställde det de tyckte bäst om; olika grönsaker, svamp, lamm- och nötkött, någon sorts krabba, komage (om det var skinnet från magen, tarmen eller magsäcken vet jag inte, nåt sorts skinn var det i alla fall) och grishjärna. Ja, ni läste rätt, komage och grishjärna. (Kort kommer.) Enligt kinesisk tro så blir du smartare om du äter hjärna, din mage starkare om du äter mage osv. Är detta sant då? Ja, det är det väl på sätt och vis. Min mage blev garanterat starkare av att testa maträtter som för mig är konstiga och som jag själv aldrig hade haft en tanke på att man ens kan äta. Smartare blev jag väl av att testa att äta ”konstiga” saker och inse att det inte var så farligt. Huruvida man ska eller inte ska äta kött är en fråga som jag inte tänker fördjupa mig i nu, men om man nu äter kan man väl lika gärna ta tillvara på så mycket som möjligt av djuret. Så varför inte äta hjärnan, magen, tungan osv. För er som fortfarande läser kan jag berätta att det inte smakade konstigt. ”Magen” smakade inte så mycket, den var mest lite seg i konsistensen och svårtuggad. Hjärnan hade en konsistens av lever och smakade liknande, fast inte riktigt som lever. Allt som allt var det en trevlig och god måltid. Om ni någon gång får möjligheten rekommenderar jag er att testa hot pot. Det är ett speciellt sätt att äta mat på, som att du tillagar maten vid bordet, när du ska äta den. Ni kan ju hålla er till ”vanliga” rätter om ni vill, som olika grönsaker och kött, det är fortfarande en rolig och god upplevelse. Eftersom vi fick internet på rummet först för några dagar sedan så har det dröjt rätt länge innan detta inlägget kom upp på bloggen. Det har redan gått en vecka sedan vi var och åt hot-pot och sedan dess har vi hunnit med mycket mer. Men det skriver jag inte om nu. Snart ska vi gå ut och äta med några kompisar och fira Josefines födelsedag som är imorgon. Kram

1 kommentarer

Moster L

20 Mar 2014 19:36

HotPot restaurant har jag sett på TV i en reseskildring från Kina. Det verkade väldigt socialt och trevligt. Om det var aptitligt kan jag inte säga, men man skall nog välja noggrant vad man vill äta.
Nu skall jag ta mig en svensk smörgås. Brödskiva med Bregott och Hushållsost. För här blir det ingen HotPot idag!

Kommentera

Publiceras ej